Mnogi psi vole grickati stvari koje zapravo nisu namijenjene za konzumaciju. To su tzv. “strana tijela” koja se mogu zaglaviti u crijevnom traktu. Crijevna opstrukcija je životno opasno stanje kod pasa i nažalost puno je češća nego što mnogi misle.

Naš članak ima samo informativni karakter. Za točne, aktualne informacije uvijek se obrati svom veterinaru!

 

Što je crijevna opstrukcija?

O tom stanju možemo govoriti kada u crijevima psa dođe do djelomične ili potpune opstrukcije. Budući da se te opstrukcije mogu pojaviti i u želucu i u jednjaku, fenomen se često naziva “gastrointestinalnom opstrukcijom” umjesto crijevne opstrukcije.

Crijevna opstrukcija je slična začepljenom cjevovodu. Opstrukcija otežava probavu i crijevnu peristaltiku, sprječavajući psa da prenese hranu i otpadne tvari kroz gastrointestinalni trakt. Kod djelomične opstrukcije, pas još uvijek ima nešto stolice, ali njegov crijevni sustav i dalje trpi štetu.

Potpuna crijevna opstrukcija je hitno stanje koje se mora odmah liječiti. Što duže opstrukcija ostaje u tijelu psa, to je vjerojatnije ograničenje protoka krvi i odumiranje crijevnog tkiva. Osim toga, mogu se razviti i bakterijske infekcije. Crijeva mogu čak puknuti, što dovodi do unutarnjeg krvarenja kod psa.

 

Znakovi crijevne opstrukcije

  • Često povraćanje
  • Proljev (u slučaju djelomične opstrukcije)
  • Gubitak apetita
  • Bolovi u trbuhu
  • Nadutost
  • Letargija
  • Depresija
  • Slabost
  • Dehidracija
  • Neishranjenost

Simptomi mogu varirati ovisno o vrsti opstrukcije. Psi koji pate od djelomične opstrukcije isprva pokazuju blaže simptome koji često neodoljivo podsjećaju na običnu želučanu smetnju.

 

Uzroci crijevne opstrukcije

Jedan od najčešćih uzroka crijevne opstrukcije je kada strano tijelo uđe u tijelo psa, kao što su igračke, kosti, klipovi kukuruza i odjeća (posebno čarape i donje rublje). Oštri predmeti ne samo da mogu blokirati crijeva, već mogu i probušiti sluznicu, što može uzrokovati unutarnje krvarenje. Većinu stranih tijela želučana kiselina ne može potpuno otopiti, a pas ih ne može u potpunosti probaviti. Odmah odvedite svog ljubimca veterinaru ako ste vidjeli da je progutao nešto što bi moglo dovesti do toga.

Osim gutanja stranih tijela, crijevna opstrukcija može nastati i iz drugih razloga:

Tumori: Tumori koji se razviju u crijevima postupno smanjuju crijevnu pokretljivost, a na kraju mogu narasti dovoljno veliki da uzrokuju potpunu opstrukciju. Tumori koji se razviju u trbušnoj šupljini mogu narasti toliko da pritišću crijeva, blokirajući ih izvana.

Intususcepcija: Pojednostavljeno, crijeva se tada teleskopski uvlače jedna u drugu. Osim stranih tijela i tumora, ovaj fenomen mogu uzrokovati i infekcije, crijevni paraziti te promjene u prehrani. Osim toga, to može biti i jedna od komplikacija nakon operacija crijeva.

Suženje želuca: Sužavanje prolaza iz želuca u tanko crijevo može dovesti do crijevne opstrukcije. To može biti i urođena anomalija, ali može se razviti i kod starijih pasa (iz dosad nepoznatih razloga).

 

Dijagnosticiranje crijevne opstrukcije kod pasa

Vrlo je važno odmah otići veterinaru ako primijetite znakove crijevne opstrukcije kod vašeg psa. Blage ili umjerene simptome ne smije se ostaviti bez liječenja danima jer to može uzrokovati nepovratnu štetu psu. U slučaju teških simptoma, odmah odvedite svog ljubimca najbližem veterinaru!

Veterinar će pregledati psa, razgovarati o mogućnostima anestezije prije daljnjih pregleda. Ako postoji sumnja na crijevnu opstrukciju, obično slijedi rendgensko snimanje trbušne šupljine kako bi se otkrile moguće abnormalnosti. Osim toga, pas obično dobije barij koji mora progutati. To je bijela tekućina koja se na rendgenskim snimkama jasno bijelo prikazuje. Rendgenski snimci se koriste za praćenje kretanja progutanog materijala. Budući da se kretanje jasno može vidjeti na snimkama, veterinar može vizualizirati protok kroz trakt i tako odrediti točnu lokaciju opstrukcije.

Također će biti potrebne analize krvi i urina. Ti testovi pomažu veterinaru procijeniti opće zdravstveno stanje psa i odrediti najbolji tretman za njega.

 

Liječenje

Da bi se obnovila crijevna pokretljivost, opstrukciju je potrebno odmah ukloniti. To se često radi putem abdominalne kirurgije. Veterinar otvara trbuh i palpacijom duž crijeva nalazi opstrukciju, što rendgenske slike znatno ubrzavaju. Crijeva se zarežu, čime se opstrukcija ručno može ukloniti. Nakon toga, veterinar pregledava crijevno tkivo tražeći trajna oštećenja. Ako postoje ozljede, liječnik mora ukloniti zahvaćene dijelove i zašiti crijeva kako bi pomogao procesu zacjeljivanja i spriječio curenje.

Ako je opstrukcija u želucu ili jednjaku, endoskopija može biti učinkovita. To omogućava veterinaru da prođe kroz pilorus (mišić koji dijeli želudac i tanko crijevo) i dosegne gornji dio tankog crijeva. Pod anestezijom, kroz usta se u jednjak uvodi mehanička cijev s malom kamerom. Pomoću posebnih alata, veterinar može izvaditi strano tijelo. Ako je postupak uspješan, proces ozdravljenja je brz. Bez obzira na to, pas će trebati dodatne lijekove i tekućine.

Neki oblici opstrukcije se mogu sami riješiti, bez potrebe za kirurgijom ili endoskopijom. Bez obzira na to, za potpuni oporavak psa može biti potrebno dodatno liječenje. Veterinar obično propisuje lijekove i tekućine za rehidraciju psa.

 

Prevencija

Držite svog psa dalje od predmeta koje lako može progutati. Pobrinite se da su njegove igračke prevelike da bi ih mogao progutati. Nadgledajte svog ljubimca dok žvače predmete. Držite psa dalje od smeća! Pripazite na svog psa kad ste vani! Držite odjeću zaključanu!

Nažalost, razvoj tumora i drugih bolesti gastrointestinalnog sustava često se ne može spriječiti, ali rano otkrivanje je važno. Kod bilo kakvih sumnjivih simptoma obratite se svom veterinaru. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost preventivnih pregleda! Moguće je da će se na rutinskom pregledu otkriti problem koji još nije pokazao simptome kod vašeg psa.

Osim toga, ako želite kvalitetnu hranu za svog psa i osigurati mu zdravlje u sigurnim rukama, preporučujemo naše CricksyDog hrane. Naše Juliet hrane su namijenjene malim psima, Ted hrane za srednje do velike pse, Chucky hrane za štence, dok su Oscar hrane namijenjene starijoj generaciji pasa. Također, dostupni su kod nas i poslastice, čistači zuba, mokra hrana, vitamini, pojačivači za kosti…

Za više informacija o hrani za pse, iz gornjeg izbornika odaberite opciju koja najviše odgovara vašim potrebama.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Ispitanik: Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije