Kao što nam je nezaboravno prikazano u klasičnom filmu, Sam Kod Kuće, buđenje i otkrivanje da ste sami ponekad može biti potpuno uzbudljivo, a drugima zastrašujuće. Baš poput malog Kevina u filmu, naše krznene bebe uglavnom spadaju u jednu od dije košarice. Ili neovisan život shavte ozbiljno, kopaju po kantama za smeće, žvačući kauč i spavaju na našim jastucima ili se kriju, zakopavaju se u naše prljavo rublje, pitajući se kada i hoćete li se IKAD vratiti doma.

Bez obzira na to postaje li vaš pas tjeskoban i destruktivan kad odlazite ili jednostavno ne podnesete tužan pogled u njegovim očima kad izađete kroz vrata, postoje načini na koje možete pomoći svom psiću da se osjeća sigurnije. Vremenom će vaše štene shvatiti da ponekad morate otići, ali uvijek ćete se vratiti.

#1 – Vježbajte Vrijeme Samoće

Dajte svom štenetu puno prilika da se osjeća ugodno kada budu sami dopuštajući im da vježbaju kratke, ali česte seanse. Dok ste oboje kod kuće, odvedite ih u kavez (ili gdje god spava) i smjestite ih tu na kratko vrijeme. Pohvalite ih što su ušli u svoj kavez i izašli bez ikakve pompe.  

Ostanite doma, ali izvan vidokruga i dajte im nekoliko minuta. Vratite se da ih pustite i proslavite svoj povratak. Pružite im gomile ljubavi i recite im kako su bili dobri dok vas nije bilo.  

Čineći to često, i relativno kratko, postavljate im pozitivnu vezu sa svojim kavezom. Također ulijevate samopouzdanje da ćete se vratiti i da će to biti nevjerojatno.   

Ako vaše štene plače ili zavija, možda ste ga ostavili predugo za početak. Pokušajte još kraće samostalne sesije kraće od jedne minute. Tijekom nekoliko dana ili tjedana možete povećati vrijeme seanse, gradeći njezino samopouzdanje sa svakim pozitivnim ponovnim okupljanjem.

#2 – Ostavite Malo Utjehe

Kao što ste primijetili, vaš pas zaista voli vaš miris. Zapravo je to jedan od glavnih načina na koje vas prepoznaje i donosi mu veliku utjehu da zna da ste u blizini. Stavljanje predmeta s vašim mirisom u njegov kavez izvrstan je način da pružite utjehu svom psu kada morate biti odsutni. Još bolje, stavite tu smrdljivu majicu u Comfort Cuddler i vaš će pas imati vaš miris i ugodan jastuk uz koji će se prilijepiti dok vas nema.  

Ako vaš pas ima omiljenu igračku ili pokrivač, to je također sjajan izbor za smještanje u kavez kada vas nema. Cilj je potaknuti poznavanje procesa, okoline i iskustva. Predmeti udobnosti mogu biti vrlo korisni u postizanju ovog cilja.  

# 3 – Vrtić Za Pse

Druženje je važna aktivnost za promicanje dobrobiti vašeg šteneta. Divna stvar, u pružanju ove stimulacije vrtićem, je to što se vaš pas odlično provodi bez vas. Dobiva priliku da ga ostave na nekom mjestu, vide vas kako odlazite, odlično se provede i dožive povratak. To je savršen način da unesete samopouzdanje u vašoj odsutnosti.

Uslugu vrtića za pse možete koristiti onoliko često koliko želite ili možete priuštiti. Samo jednom tjedno ili više, može psa uveliko utješiti vas nema. Razmislite o češćim posjetima u početku dok uvjetujete svoje štene. Tada se mogu povući i to učiniti ju posebnom prilikom.

#4 – Učinite To Posebnim

Roditelji ljudske djece stalno se koriste ovim trikom. Otprilike ide ovako. Kupite super fantastičnu, nevjerovatno privlačnu igračku. Predstavljate ga svom hrabrom šećeru samo kad će provoditi vrijeme sama. Umjesto da kavez ili vaš odlazak budu razlog za pognutu glavu i depresivno stanje, sveopća je igra epskih razmjera.  

Naravno, svaki je pas drugačiji. Možda vaše štene voli izvlačiti punjenje iz plišane igračke. Možda više  voli lizati maslaca od kikirikija iz središta lopte. Mozgalice za zezanciju se izvrstan način za dugotrajnu zabavu i stimulaciju tijekom vremena samoće vašeg psa. Odaberite vrstu igračke koja će vašoj djevojci biti najprivlačnija. Usredotočite se na nešto što traje dugo i zbog čega će se vaš pas super uzbuditi. Samo pripazite i ostavite sve što će predstavljati opasnost od gušenja.   

#5 – Učinite To Poznatim

Iako je putovanje sa psom sve lakše, bit će trenutaka kada putujete bez psa. Radna i djevojačka putovanja vjerojatno neće biti prikladna za vašeg krznenog prijatelja. Budući da će morati ostati pod nadzorom drugog, važno je da se upozna s njegovim privremenim domom prije nego što ga ostavite na vrijeme.  

Mjesta za boravak ne bi trebali imati problema da dopuste vašoj bebi neko vrijeme da istraže. Pustite je da njuška okolo onoliko koliko smatrate potrebnim, prije njezina boravka. Čak i jedna šetnja kroz koju ćete samo nekoliko minuta vidjeti i namirisati mjesta olakšat će vam vrijeme dok vas nema. Možete razmisliti i da je ostavite tamo na poslijepodne, jednom ili dva puta, kako bi iskusila da ćete se vratiti po nju

Ako će boraviti kod člana obitelji ili prijatelja, možda je već upoznata s njihovim prostorom i povezuje ga s dobrim vremenima. Ako ne, odredite jedan dan ili čak da prenoći. To će im omogućiti da se naviknu jedni na druge, a vaš pas neka se navikne na biće u kući. Opet, uzgajajući poznavanje i spoznaja da ćete se vratiti po nju, pospješuje njezin uspjeh dok vas nema.

“Brzo Se Vraćam.”

Samouvjereni, samopouzdani pas, kojem može biti ugodano s vama ili bez vas, pozitivno je za sve uključene. Poduzimanje koraka od samog početka za poticanje neovisnosti koristit će dugoročnom zdravlju vašeg šteneta i vaše veze. Rastanak je možda tako slatka tuga, ali odsustvo zaista čini da srce raste.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Ispitanik: Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije