Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom, postoje situacije kada je najbolja odluka ostaviti psa kod kuće. Pogledajmo u kojim slučajevima vrijedi razmotriti ovu opciju i koje su mogućnosti tada dostupne.

 

KADA PAS NE TREBA IĆI S NAMA?

Nisu svi psi prikladni za sudjelovanje u obiteljskim odmorima i iz više razloga bolje je ostaviti ljubimca kod kuće.

 • Anksiozni psi: Putovanje i istraživanje novih mjesta može biti uzbudljivo za ljude, ali za anksiozne pse može značiti ozbiljan stres. Novo okruženje, neobični zvukovi i promijenjena dnevna rutina mogu pridonijeti povećanju anksioznosti kod psa. Ovi psi se bolje osjećaju kod kuće, u svom poznatom okruženju, gdje se osjećaju sigurno.
 • Novi članovi obitelji: Ako je pas nedavno došao u obitelj, možda još nije potpuno navikao na svoj novi dom i vlasnike. Nove situacije i putovanja mogu biti veliki izazov za njega. U tom slučaju, bolje je ostaviti psa kod kuće, kako bi se mogao u miru priviknuti na novo okruženje.
 • Stariji psi: Stariji psi često teže podnose putovanja i nove situacije. Bolovi u zglobovima, oslabljen vid i sluh te nedostatak uobičajene dnevne rutine mogu uzrokovati probleme. Za te pse najbolje je da ostanu kod kuće i uživaju u mirnom okruženju.
 • Psi s zdravstvenim problemima: Ako je pas nedavno bio bolestan, prošao operaciju ili pati od kronične bolesti, putovanje i odmor mogu samo pogoršati njegovo stanje. Ovi psi trebaju posebnu njegu i mir, koje najbolje dobivaju u svom domaćem okruženju.

 

HOTEL ZA PSE

Hoteli za pse su specijalizirane ustanove za smještaj kućnih ljubimaca, gdje psi mogu biti u sigurnom i udobnom okruženju. Ovi hoteli nude razne usluge, kao što su dnevne šetnje, vrijeme za igru, hranjenje i čak razne treninge.

Prednosti:

 • Profesionalni nadzor: Psi su pod nadzorom kvalificiranih njegovatelja, koji brinu o njihovom zdravlju i dobrobiti.
 • Društvo: Mogućnost zajedničke igre i interakcije s drugim psima, što je posebno korisno za društvene pse.
 • Organizirani programi: Mnogi hoteli nude organizirane aktivnosti i treninge, tako da pas ostaje aktivan i stimuliran.

Nedostaci:

 • Novo okruženje: Pas se mora prilagoditi novoj situaciji i stranim životinjama, što može biti stresno za neke.
 • Troškovi: Cijene hotela se razlikuju, a za kvalitetnije usluge obično je potrebno platiti više.

Kada odabrati ovu opciju? Ova opcija je idealna za pse koji se dobro prilagođavaju promjenama, vole društvo i uživaju u istraživanju novih okruženja. Ako je naš pas društven i lako se prilagođava, hotel može biti izvrsno rješenje.

 

ŠETAČ PASA

Zapošljavanje pouzdanog šetača pasa omogućava psu da ostane kod kuće, ali i dalje redovito dobiva potrebnu vježbu i pažnju. Šetači pasa često pružaju nekoliko dnevnih šetnji i igraju se s psom.

Prednosti:

 • Poznato okruženje: Pas može ostati kod kuće i izbjeći stres od novog okruženja.
 • Redovita pažnja: Šetač se brine da pas dobije potrebnu vježbu i njegu.
 • Fleksibilnost: Šetači pasa obično imaju fleksibilne rasporede i često se prilagođavaju zahtjevima vlasnika.

Nedostaci:

 • Ograničen nadzor: Šetači pasa ne mogu pružiti cjelodnevni nadzor, tako da pas može ostati sam tijekom dužih razdoblja.
 • Pouzdanost: Važno je pažljivo provjeriti reference i iskustvo šetača.

Kada odabrati ovu opciju? Ova opcija je preporučljiva za pse koji dobro podnose osamljenost tijekom dana i ne trebaju stalno društvo. Ako se pas najbolje osjeća kod kuće i nekoliko sati samoće dnevno mu ne predstavlja problem, zapošljavanje šetača pasa može biti idealno rješenje.

 

ČUVAR PASA (BORAVAK U KUĆI)

Čuvar pasa koji ostaje s psom u kući vlasnika tijekom odmora je izvrsno rješenje ako pas treba stalno društvo i njegu.

Prednosti:

 • Stalno društvo: Pas može biti u stalnom ljudskom društvu, što smanjuje anksioznost zbog odvajanja.
 • Poznato okruženje: Pas ostaje kod kuće, gdje poznaje svoje okruženje i osjeća se ugodno.
 • Sigurnost: Čuvar se brine i o sigurnosti vlasnikove kuće.

Nedostaci:

 • Pouzdanost: Važno je da čuvar bude pouzdan i iskusan, jer će dulje vrijeme boraviti u kući vlasnika.
 • Troškovi: Čuvari pasa koji borave u kući mogu biti skuplji zbog svoje stalne prisutnosti.

Kada odabrati ovu opciju? Ova opcija je idealna ako je pas vrlo vezan za vlasnika i teško podnosi osamljenost. Ako pas treba stalnu pažnju i društvo, a vlasnik želi uživati u mirnom odmoru, zapošljavanje čuvara pasa koji boravi u kući je najbolji izbor.

 

ČUVAR PASA (U VLASTITOJ KUĆI)

Čuvar pasa koji se brine o psu u svojoj vlastitoj kući pruža psu obiteljsko okruženje. Čuvari obično rade s malim brojem pasa, što im omogućava da posvete više pažnje svakom psu. Ova opcija može biti korisna za pse s problemima u ponašanju, za koje bi hotel bio previše stimulirajuće okruženje.

Prednosti:

 • Stalni nadzor: Pas je uvijek u ljudskom društvu i dobiva potrebnu pažnju i njegu.
 • Ugodno okruženje: Dom čuvara može biti ugodan i siguran za psa.
 • Društvo: Pas može biti u društvu drugih životinja, ako čuvar ima druge kućne ljubimce.

Nedostaci:

 • Novo okruženje: Pas se mora prilagoditi novoj situaciji i domu, što može biti stresno za njega.
 • Pouzdanost: Važno je pažljivo provjeriti reference i dom čuvara.

Kada odabrati ovu opciju? Ova opcija je preporučljiva za pse koji trebaju ljudsko društvo ili se ne osjećaju ugodno u velikim skupinama pasa.

 

SAŽETAK

Pri planiranju odmora važno je uzeti u obzir potrebe i karakter našeg psa, kako bi se tijekom naše odsutnosti osjećao sigurno i sretno. Bilo da odaberemo hotel za pse, šetača pasa ili čuvara pasa, vrijedi planirati unaprijed i temeljito se informirati o dostupnim mogućnostima.

Osim toga, ako naš pas treba posebnu prehranu, kao što je hipoalergena hrana CricksyDog, osigurajmo da osoba koja će se brinuti o psu zna za te potrebe i pruži mu odgovarajuću hranu. Na taj način možemo uživati u mirnom odmoru, s uvjerenjem da se i naš ljubimac dobro osjeća tijekom odmora.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Kupanje sa psima 101: Sve što trebate znati

Kupanje sa psima 101: Sve što trebate znati

Dolaskom ljetne vrućine, odmor na obali postaje privlačan i za mnoge vlasnike pasa. Kupanje sa psom izvrstan je način da zajedno uživate u ljetnim radostima, ali je važno imati na umu nekoliko stvari kako biste osigurali sigurnost i zabavu.   Odaberite...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije