Redovito vježbate svog psa, hranite ga zdravom hranom (poput naše izvrsne Ted hipoalergijske janjeće pseće hrane ili Julietine hipoalergijske goveđe pseće hrane), a svakog prvog u mjesecu mi dajete njegov lijek za dirofilariju. Ako želite održati svog psa u formi što je više moguće, morate se sjetiti još jednog ključnog elementa njegovog zdravlja: usta. Njega psećih zuba jednako je važna kao i bilo koji drugi aspekt dobrobiti vašeg psića. Ovo je kako to ispravno učiniti.

Zašto psi trebaju brigu o zubima?

Mogli biste se iznenaditi da saznate da 80% pasa pokazuje znakove pasje parodontalne bolesti kad napune tri godine. Možda se ne čini vitalnim dijelom zdravlja vašeg psa, ali bolest desni može dovesti do ozbiljnih posljedica poput gubitka zuba i oštećenja srca i bubrega.

Prvi pokazatelj da vaše štene može imati bolest je zadah iz usta. Neugodan miris uzrokuju bakterije koje stvaraju plak i gingivitis. Ako se ne liječi, plak sazrijeva i bolest desni se razvijaju. Kao rezultat, razornije bakterije dovode do oštećenja organa.

Ostali znakovi oralne bolesti uključuju:
• Žuto-smeđi kamenac na zubima
• Krvarenje desni
• Upaljene desni
• Problemi sa žvakanjem/ispuštanjem hrane prilikom jela
• Pretjerano slinjenje
• Promjene prehrambenih navika
• Trljanje lica o pod ili usta šapama
• Najbolji Zubno-Higijenski Trik Koji Će Vaš Pas Obožavati

Dobre Navike od početka

Zdrava njega zubi može započeti čim vaše štene dobije odrasle zube (oko šest mjeseci). Jednom kad ti grickači narastu, vrijeme je da naučite svoje štene kako održavati zube i desni čistima. Uvođenjem navika kada je vaše štene mlado brže će ih naviknuti na pranje zuba.

Možete započeti nježnim trljanjem prsta po desnima vašeg šteneta. Nabavite četkicu za prste kako biste svog psa upoznali sa senzacijom. Ako udomite psa kasnije u životu, četkica za prste nježan je način prilagodbe vašeg šteneta higijeni zubi. Koristite zubnu pastu pogodnu za pse. Vašem će se štenetu svidjeti okusu, a okus će to iskustvo učiniti ugodnijim. Jednom kada se vaše štene navikne na četkicu za prste, možete prijeći na pravu četkicu za zube. Kružnim pokretima usredotočite se na uklanjanje naslaga najbolje što možete. Većina veterinara preporučuje svakodnevno pranje zuba svom psu. Pokušajte to učiniti redovito kako biste spriječili rast plaka i gingivitisa.

Ne zaboravite veterinara

Pranjem zuba doma je fantastičan način da održavate usta svog psa zdravima. Međutim, poput ljudi, i psi trebaju čišćenje zuba. Da bi se postigao pravi učinak, mora ih raditi veterinar. Posjet veterinaru za čišćenje zuba sličan je posjetu stomatologu. Liječnik će temeljito očistiti zube vašeg psa skalerom i provjeriti imaju li desni recesiju. Međutim, psi moraju dobiti opću anesteziju kako bi ostali mirni tijekom čišćenja. Neka vas ovaj zahtjev ne uznemirava. Današnja anestezija izuzetno je sigurna i uobičajena. Vaš pas također može uraditi rentgen ili čak izvaditi zube ako liječnik to smatra potrebnim.

Uzbudite svoj psića o njezi zubi

Postoje alati za olakšavanje pranja zuba vama i vašem štenetu. Ovo su neki od naših omiljenih proizvoda.

Dentalni Štapići Denty Bez Mesa: ove poslastice su dodatak pranju zuba. Dizajnirani su za kontrolu naslaga, smanjenje nakupljanja kamenca, osvježavanje daha i pomažu u održavanju zdravih zubi i zubnog mesa. Štapići ne sadrže umjetne boje i bez mesa su. Možete ih pronaći u našem webshopu!

Budite Oprezni

Zdravlje zuba vašeg psa je važno. Bakterije počinju malim brojem, ali mogu prerasti u veće zdravstvene probleme. Dakle, počnite odmah – prije nego što to postane problem. Redovito perite zube svom štenetu i donosite mu igračke koje mu omogućuju da sam preuzme brigu o zubima. Redoviti posjeti veterinaru i profesionalna čišćenja zaštitit će vašeg psa od potencijalno štetnih bolesti.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Ispitanik: Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije